Som det ser ut från ovan

Som det ser ut från ovan

2009 går traktorracet av stapeln lördagen den 5 september. Första start klockan 11.

Kom och titta på! Servering av kaffe och korv. Speaker är Hasse Pettersson från Radio Jönköping. Inträde 50 kronor för vuxen och mindre för barn. Överskottet går till Adelövs framtidsgrupp.

Fri anmälan till klockan 10 på tävlingsdagen.

Kontaktpersoner: William Malm 070 315 9960
Kenneth Malm 070 793 8961
Stig Pettersson 070 272 0270

Hur går det till?

Racet äger rum på en åker vid Mickelstorp mellan Tranås och Gränna i september varje år och är en fascinerande och rolig demonstration av att traktorer faktiskt kan vara sportiga.

Första året som racet hölls var 2003. Det var spännande för arrangören som inte visste vad som väntade, men arrangemanget överträffade alla förväntningar. Tävlingarna har arrangerats varje år sedan dess och blivit en tradition. För varje år blir konkurrensen tuffare och 2005 fick man införa uppdelningen av stora och små traktorer för att det skulle bli jämnare tävlingar. Det är en mycket adrenalinpumpande och underhållande tävling där starkast inte alltid vinner. Segraren får ett vandringspris och blir för alltid inskriven i traktorracehistorien.

Det är parallellslalom mellan tunnor som gäller och den uppskattade toppfarten ligger runt hiskeliga 30km/h. En hastighet som är fullt möjlig att välta i skall poängteras.

Två traktorer kör mot varandra i varje lopp. Först kvalar man sig till huvudtävlingen och därefter är det utslagstävling där snabbast vinner. Parallellslalomkörning från början till slutet av banan där man välter en planka med framhjulen, backar och vänder traktorn för att sedan åka samma slalombana tillbaka och in i mål.

För att traktorförarna inte ska frestas att köra vårdslöst finns det ett poängsystem. På varje tunna står en träbit, välter man den, tunnan eller kör utanför tydliga banmarkeringar blir det minuspoäng som ger motståndaren förtur till segern.

Kenneth Malm, tävlingsledare

Kategorier: Uncategorized