Igår hade ett tiotal intresserade kommit till Leif Liljeblads ateljé i Adelövs Prästgård för att lyssna på en föreläsning om jakt- och fisketurism samt tips om boende för besökare.

Stefan Lenér inledde och berättade att det finns ett stort intresse för framför allt danskar att komma hit och jaga. Stefan driver Höje jakt & upplevelser på Omberg och har 80% återkommande gäster som vill jaga. Han använder en förmedling som heter Gamekeeper som är en seriös aktör och för ett 4 dagars jaktpaket betalar gästen 8 500 kr/ person för helpension och fyra jakter. Höje ordnar även flera hundutbildningar för stående, apporterande och lydnad. Han poängterade att om man ska sälja jakt är det viktigt att man har mycket djur. Annars kan det skapa irritation hos närliggande markägare. Även intresset för fågeljakt är stort och det finns god tillgång vid Tåkern. Säkerheten är mycket viktig och Stefans erfarenhet är att skyttarna på kontinenten är duktiga. Någon fadäs har det blivit och spåren av en hagelsalva i dörrposten från en grekisk jägare som inte lyckats göra patron ur, talar sitt tydliga språk.

Vi fick smaka på välgjord och god fika som Inga-Lena och Leif ordnat. Rökt andbröst på nybakat bröd med efterföljande äppelkaka stimulerade alla smaklökar.

Efter det fick vi lyssna till Kristian Kårdal som driver ett fiskeprojekt i Leader Sommenbygd. Här finns en jättemarknad och det finns uppgifter om 50 miljoner sportfiskare i Europa. I Sverige är vårt gäddfiske väldigt eftertraktat och många är beredda att betala mycket för att få komma hit och fiska. Polen är en viktig marknad. Den komplette fisketuristföretagaren är själv intresserad av fiske, har hög servicenivå, har bra båtar, sjönära läge och gärna eget vatten. För att marknadsföra sig så är bilder på levande fiskar viktigt, och många bilder på omgivningarna med båten, huset där man bor, sjön, fisken osv. Det är bättre att sälja allt i paket. Kristian pratade mycket om vad vi ger för signaler ut till marknaden när vi säljer fiskekort för 30 kr? Vad är värdet i sjön då? Våga ta mer betalt, tillför något mervärde där bra fiskeplatser märks ut på kartan och kanske en kort 1 timmas introduktion. Hyra för en båt bör ligga på 200 kr/ dag. Enas runt sjön och närliggande sjöar så ni hjälper varandra att ta ut samma pris. Det tjänar alla på.

Sist ut var Cleas-Göran Österlund som under många år drivit hotell i Linköping men som nu driver ett Bed & Breakfast på sin egen gård. Claes-Göran framhöll vikten av att ge mer än vad kunden förväntar sig. Just därför har de själva klassat sitt boende som fyrstjärningt i kategorin Bo på lantgård. Gästen som kommer utbrister att: “detta skulle kunna vara femstjärnigt” och man har redan där fått ett extra plus att ha levererat något mer än vad gästen förväntat sig. Att ställa in färska blommor på rummet eller ha bra kvalitet på handdukar är bra men viktiga detaljer som gör helheten bra. Gör gärna upplevelsepaket för gästen, svampletningskarta med de bästa svampställena, hyra ut en cykel eller kanot. Glöm inte att ta betalt för detta. Skriv om er gårds historia, översätt via Google till fler språk. Bjud på dig själv och våga vara personlig.

Kategorier: Åses blogg