Ett reportage av Uno Ljungberg uno
Under en sommarvecka (28) i juli har Svenska kyrkan inbjudit till Sommarkyrka i Adelöv. Här kommer det lite bilder från de aktiviteterna som jag har bevistat.
Det blir lite hopp eftersom jag inte har varit där alla dagarna.
Det började redan på söndagen med friluftsgudstjänst och hembygdsfest i hembygdsparken. Läs om det i tidigare reportage.

 

På tisdagen kåserade Inger Hill om Adelövs kyrkliga syförening. Den startade på 1930-talet och var aktiv tills den lades ner för några års sedan. Under den tiden har föreningen “slitit ut” sex präster. En av dem Lars Erik Einarsson var närvarande och bidrog med lite minnen. Det har sytts och stickats och knåpats åtskilligt, som sedan sålts på auktion. Inkomsterna har skänks till kyrkan och andra välgörande ändamål.
Efter Ingers kåseri inbjöds det till kafferep med sju sorters kakor.

 

När kaffet var urdrucket väntade Stefan Gustafsson ute på kyrkogården för en kyrkogårdsvandring. Han berättade om kyrkan och kyrkogården om dess olika tillblivelse och hur det har sett ut från begynnelsen fram till nutid.

 

Kvällen avslutades med sommarmusik “A la Alice Babs”. Det var Ann-Christine Hallgren och Marcus Österlund som berättade och sjöng delar av Alices sånger och hennes liv.

 

På torsdagen fick vi förklarningen på den modell som stod uppställd i församlingshemmet. Det är en modell på ett luftskepp som Aron Johansson kallad “Strånningen” från Linderås har byggt.

 

Gösta Sanfridsson från Holavedens hembygdsförening berättade om denne man, född 1870 på torpet Stranden invid Frucken. I sin ungdom var han över i USA i cirka femton år.

 

1939 lät han trycka upp ett häfte “Yenki Sounds” med amerikanskt uttal på svenska ord. Han ansåg att folk på orten borde lära sig amerikanska. Häftet trycktes i en upplaga av 400 ex. Det blev ingen framgång.

 

Kvällen avslutas med andakt med Hanna Klint Lidegran som präst. Medverkar gör Annica Lidegran Nilsson och Marcus Nilsson med sång och musik.

 

Efter andakten avslutas denna kväll framför församlingshemmet där Adelövs RLF-avdelning stor för korvgrillning.

 

Kammarkören från Tranås gav på fredagskvällen en medryckande gospelkonsert. Ann-Sofie Fransson Bårring leder kören och sitter vid flygeln. Claes Lindell på trummorna.
Fredag förmiddag hade familjen Andersson öppen gård i Södra Liarp
Fredag eftermiddag. Från drängagråten och pigelipen till bergets drottning på Omberg.

 

Ett kåseri av Åse Theorell om ett Adelövsliv (som började dramatiskt) under barn- och ungdomsåren för att sedan hamna vid Rökstenen i Ödeshög.
Kategorier: Rapporter