Ett nytt inslag i Adelöv-Linderås Hembygdsförenings historia var att fira nationaldagen för första gången i hembygdsparken i Tärenäs. Förslaget kom upp i våras och inbjudan gick bland annat till landshövdingen i Jönköpings län och Tranås Musikkår och till vår förvåning fick föreningen ja från båda två.

Dagen kom med strålande väder, solen sken och lagom varmt var det också.

Några minuter innan firandet började greppade ordförande Anne-Sofie Hill mikrofonen och uppmanande besökarna att bege sig till badplatsen där Tranås Musikkår stod uppställd för att följa kårens uppmarsch till festplatsen.

Väl framme hälsade så ordförande Tranås Musikkår, landshövdingen Helena Jonsson, Vi-Kören och de många besökarna välkomna att fira nationaldagen i parken. Första punkt var att hissa flaggan som utfördes av Martina Jansson och Svante Schöblom till toner från musik-kåren.

Tranås Musikkår framförde sedan en mindre konsert med bland annat en hyllning till Lill-Babs med hennes sång Itsy Bitsy Tennie Weenie Yellow Polka Dot Bikini. Därefter var det dags för Helena Jonsson att hålla sitt högtidstal.

Hon talade om hopp i en orolig tid. Det är lätt att glömma att det även i vår tid finns värme, kärlek och förståelse. Helen lyfte fram landsbygdens utveckling och dess möjligheter. Efter talet sjöngs nationalsången unisont med hjälp av musikkåren och Vi-Kören.

Så öppnades kaffestugan där det fanns kaffe, bullar, kakor och drömtårta med jordgubbe. Som pausunderhållning hade Svante Schöblom samlat ett antal spelmän som spelade folkmusik på fiol.

Olika aktiveteter som chokladhjul och LRF ordnade ett lotteri med matnyttiga vinster. För de yngre hade Linderås Lantteknik och RC-maskiner utlånat små tramptraktorer och Arla hade små Arlakor som de yngsta hoppade omkring med.

Som avslutning uppträdde Vi-Kören under ledning av Helen Thörn med välkända sånger och passande nog en dikt av Alf Robertsson “Mitt land” som lästes upp av Alf Hörenius.

Nationaldagsfirande Tärenäs 2018

20 new photos · Album by Uno Ljungberg