Text av Anne-Sofie Hill, bilderna tagna av Uno Ljungberg

IMG_2792I fredags kväll bjöd Adelöv-Linderås Hembygdsförening in till en berättarafton i Tärenäs.
I storstugan knastrade brasan och ett 10-tal hade kommit för att lyssna till Werner Ausths livshistoria.
Werner föddes i Berlin i november 1944 i en syskonskara på 5 barn och vi fick lyssna på en intressant berättelse om hur det var att växa upp i det krigsdrabbade Tyskland.

Hans far ryckte in i krigets sista fas, till östfronten, men när ryssarna attackerade tyskarna slängde han sitt vapen och fick tag i civila kläder och vandrade hemåt mot Berlin där familjen bodde i en tvårummare. Men efter hans umbäranden dog han kort efter sin hemkomst.

När Berlin började bombas evakuerades kvinnor och barn till Polen, där de kunde leva lite säkrare ett tag. När Werners familj sedan återvände till Berlin och sitt hem blev det en chock att se staden så sönderbombad. Deras hus stod kvar, men dörren till deras lägenhet var uppbruten och det som gick att ta var taget. Alla fönstren var krossade av bombkrevaderna och det tog lång tid innan de fick fönsterrutor igen. Länge hade de någon typ av celluloid för fönstren som inte släppte in så mycket ljus.

IMG_2773Monica Elofsson serverar kaffe till Werner Austh medan
Anne-Sofie Hill och Pär Vikström lyssnar.

Hans mor blev sjuklig och de fem barnen hamnade i samma fosterhem. 1953 kom han första gången till Sverige som fosterbarn till en kyrkoherde utanför Hjo. De andra syskonen placerades i Tyskland.

Hans farbror som var krigsveteran från 1:a världskriget sa till Werner som då var 8-9 år: ”Jaså, du ska till Sverige. Då hamnar du hos lapparna och får bo i tält! Kallt och mycket snö och det finns varg, lo och björnar!”

Lite rädd och osäker klev pojken på bussen som var fullastad med barn från ca 3–10 år. När de kom fram till Sverige steg barnen av allt eftersom och när de bara var tre kvar så ropade busschauffören upp Werners namn. Det var alldeles svart ute och man kunde inte se ljus någonstans. Många tankar for igenom huvudet på lille Werner.
Men han hamnade hos en kyrkoherde med familj utanför Hjo och de bodde i en 11-rummare. Lättnaden var stor när han förstod att hans farbror hade haft fel!

Han kom ett antal gånger till Sverige, tre månader vid varje tillfälle, och vid ca 16-årsålder togs han som fosterson av familjen och blev svensk medborgare.

Werner berättade vidare om sitt liv, arbete och familj.

Vi fick en inblick i hur det var att leva i Västtyskland och Östtyskland, murens uppförande och lite av det politiska spelet under denna tid.

Fotografier visades upp bland andra på Willy Brandt och när John F Kennedy var på besök i Berlin.
Vid kaffet i brasans sken frågades det och diskuterades det vidare.

IMG_2794

Ordförande Anne-Sofie Hill tackade Werner Austh med blommor för den mycket intressanta och lärorika livshistorian.

Kategorier: Rapporter