En förmiddag i mitten av maj anlände en taxibuss med förväntanfulla barn till hembygdsparken i Tärenäs. Det var klass tre och fyra med lärare från Linderås skola som hade inbjudits av Adelöv-Linderås Hembygdsförening för att se och deltaga i gamla hantverk.

Charlotte Annerstedt välkomnade ett tjugotal barn och deras lärare och berättade vad som väntade dem. Barnen delades in i fem grupper för att sedan gå till de olika stationerna.

Ute i parken vid en påbörjad gärdesgård fanns Tommy Monell, Sture Nyström, Jan Svensson och undertecknad (blev inte så mycket för mig, sprang omkring och fotograferade mest). Det är många moment vid gärdsgårdsbyggnad. Barka och klyva slanor, värma och sno granvidjor runt enestakar med mera.

I storstugan vid en spinnrock fanns Charlotte Annerstedt där barnen fick karda ull för att spinna till ullgarn.

En trappa upp var Inger Hill beredd med en mattväv. Resultatet av deras arbete vid vävstolen blev en liten trasmatta att ha i skolan.

Utanför smedjan hade Svante Schöblom laddat upp med knivar, sandpapper och tillsågade trästycken som efter lite arbeten blev till smörknivar att ta med sig hem som minne av den här dagen.

Inne i smedjan huserade Martin Waldau men en upptänd ässja där barnen fick värma upp en järnstång för att smida och bocka till en krok eller vad det nu blev.

Ett avbrott för saft och bullar hans också med som serverades av Rose-Marie Schill.
Efter den obligatoriska gruppbilden var det dags för återfärd till skolan och den väntade lunchen. Det var en nöjd skara barn som steg på bussen efter det som dom hade upplevt i hembygdsparken.

En kommentar jag fick var av en flicka som kardade och spann var: ”Det här var så roligt att här kan jag sitta hela dagen, ullen är ju så mjuk och fin.”

Linderås skola 2018-05-15

16 new photos · Album by Uno Ljungberg