bredband_201007_1

Av Göran Jonsson

”Vi vill ha en levande landsbygd. Vi vill att folk ska flytta hit. Barn flyttar inte till en plats där det inte finns bredband. ”

”Behoven kommer bara att öka. Vi måste se framåt.”

”Även om man själv inte är så intresserad av bredband, så är det ju på det viset att man kanske ska sälja någon gång i framtiden. Har man då bredband framdraget så är fastigheten mera värd.”

Den 19 juli 2010. Stormöte i skolan om bredband till landsbygden i Tranås kommun.

Till kaffet bildade vi tre grupper varav Adelöv var en. Vi satte oss i en ring för att diskutera. Trots att långt ifrån alla sockenbor hade kommit blev ringen alltför vid för en gemensam konversation. Vissa strödda kommentarer kunde dock uppfattas:

”Har de hjälpt dem i stan så är det dags att hjälpa oss nu.”

”Vi betalar fastighetsskatt men har ingen gatubelysning.”

”Klart att det är viktigt för bygden.”

Behovet större än vad det mobila nätet kan ge

Men mötet började med att Eva Engström, Svalhult tog till orda. Hon är ordförande i Landsbygdsrådet – ett råd inom kommunen – som sammankallat mötet. Andra som ingår i rådet är Ingemar Karlsson i Torrarp, Ulf Andersson i Äpplaryd och Jan Holmbom från Tranås United.

Eva gav oss lite bakgrund. För två år sedan genomfördes en enkät som bland annat handlade om bredband på landsbygden. Svaren från sockenborna då visade att en del tyckte att de hade hyfsad förbindelse med Internet medan andra inte hade någon alls. För att diskutera detta anordnades ett uppföljande möte där Tre – leverantör av så kallat mobilt bredband – bjöds in för att informera.

Budskapet från Tre vid det tillfället var att det mobila bredbandet skulle komma att utvecklas till att bli ett bättre alternativ än de telefonledningar som finns i Adelöv. ”I dag vet vi att den kapaciteten inte tillnärmelsevis motsvarar den internetkoppling som vi vill ha eller kanske har behov av”, sa Eva och fortsatte:

Nedläggning av telestationer

”Vid årsskiftet fick vi höra att Telia hade börjat lägga ner telefonstationer. Bland annat har man redan nu lagt ner en del stationer i Vetlanda, med inte speciellt bra resultat, eftersom man inte fått det ’mobila’ nätet att fungera.” Farhågorna för att sådana nedläggningar också ska drabba Tranås kommun gjorde att man bestämde sig för att ta reda på fakta.

bredband_201007_2

Bra bredband till 90 % av Sveriges befolkning

Nu tog Sören Dahl. Konsult från LRF över ordet. Han har anlitats för att driva arbetet, det vill säga projektet för teknisk förstudie och marknadsundersökning”.

Den presentation i form av bilder som Sören visade finns här nedan.

Regeringen har en bredbandsstrategi. I den ingår målsättningen att 90 % av befolkningen har tillgång till bredband (med en kapacitet av minst 100 Mbit/sek) år 2020. Det är ganska stor överföringshastighet. Sören jämförde med ADSL som ofta ligger kring 8 Mbit/sek och nedströms, åt andra hållet går det betydligt långsammare. (Många Adelövsbor har 1 Mbit/sek och inte ens det.)

Utbyggnaden av bredband i Sverige ska ske på kommersiella villkor – marknadskrafternas! ”Och då kan ni förstå vilka som kommer drabbas.” sa Sören. Televerket som en gång i tiden drog ledningar till alla och envar är ett minne blott. ”Those were the days”, hördes en viskning bland publiken.

Bredband eller ej till bygden hänger på befolkningens egna initiativ och eget arbete. Det finns också bidrag att söka för de områden där den kommersiella marknaden inte kan tjäna pengar.  Hittills har ett tusental projekt för bredband genomförts, men enligt Sören behövs många fler, så många som mellan fem och sex tusen.

Varför fiber?

Det är den enda tekniken som klarar den utveckling man kan överblicka. Man kan ha telefon, Internet och TV genom samma kabel. ”Förutom de större möjligheterna, så blir det billigare.”

Egna initiativ ett måste

Myndigheterna blir skyldiga att på något vis sörja för att telekommunikationen på landsbygden fungerar i framtiden. Men vill vi ha den bästa tekniken som håller också för framtiden så är det troligt att vi får bidra med egna insatser i form av arbete och pengar.

För Adelövs del är nu arbetet i och med mötet påbörjat. Framtidsgruppen genom Ingemar Karlsson tog på sig uppgiften att undersöka vilket intresse som finns bland sockenborna.

Flera landsbygdsprojekt redan genomförda

Sören berättade om ett projekt på Gotland. 3 socknar 378 intresserade. (Ska man sälja en fastighet så är marknadsvärdet större om man har bredband indraget. ) Varje fastighet skulle bidra med 3 dagsverken. Budget 10 miljoner. Drog igång efter en del krångel med bidrag. Det blev lite dyrare eftersom fler fastigheter tillkom efter hand.

Läs mer på nätet

Bredband till dig som bor på landsbygden.

Utbyggnad av bredband landsbygd.

Samverkan ger fler på landsbygden bredband.

Regeringskansliets bredbandsforum.

Sörens presentation

Kategorier: Rapporter