Av Eva Engström, bilder Uno Ljungberg och Eva Engström

IMG_2619

“Lär dig känna igen några av våra vanligaste ogräs, plocka, torka eller frys in och du har en fantastisk tillgång till vitaminer och mineraler som din kropp behöver.”

Inga Fingal, örtkunnig guide på dagens ogräsvandring.

Adelöv den 16 juli 2015

Ett 25-tal personer deltog på dagens örtvandring med temat Älska ditt ogräs.

Inga berättade om flera olika örter och deras användningsområden.IMG_2611

Brännässlan är en av favoriterna och klassas som den tredje mest näringsrika och användbara örten av alla i Svensk fauna. Nässlan är inte bra bara för din egen del utan fungerar också alldeles utmärkt som gödselvatten om man lägger den i blöt i en vecka eller två i en hink med vatten — det luktar inte gott men är otroligt effektivt som gödning för växter, berättar Inga.

IMG_2615Uppmärksamma åhörare med Kappetorp i bakgrunden

Många växter bevarar sina aromatiska ämnen om man lägger dem i raps- eller olivolja. Inga berättade om vilka växter som är bra att smörja på huden, och vilka som är bra att exempelvis dricka som te eller ha i en sallad.

Naturen är ett fantastiskt skafferi och vi kan kostnadsfritt skörda och ta vara på växter som fyller samma funktion som de piller som finns på apoteket eller vissa krämer och salvor som man köper för dyra pengar i butik.

Stefan Gustafsson tog ut färdriktningen för turen och lotsade oss genom ängar och hagar. Stefan kunde också berätta om det gravfält som finns nära marknadsplatsen och om de unika Salamandrarna som finns i området.065
Eva Engström framförde deltagarnas tackIMG_2621