Tovning 2016

Publicerat av Adelöv – Livet på landet den 2 mars 2016

Text av Ann-Louise Nestor

På självaste skottdagen var det premiär för årets första trivselkväll som arrangeras av Svenska kyrkan. Kardning och tovning stod på programmet. Det tillverkades lite olika nyttoprylar. En ytterkruka av tovad ull utgjorde ett vackert blickfång och var även inspirationskälla för en del deltagare. Andra tillverkade mobilfodral, grytunderlägg, sittunderlag med mera.

Trivselkvällarna leds av Berith Sundell, tidigare även Hjördis Andersson, och brukar bestå av fyra kvällar per termin då man samlas för att pyssla, och här är variationen stor. Förutom de stående inslagen vårplantering och kransbindning har man prövat ystning, korgflätning, scrapbooking, näverslöjd, gjutning av rabarberblad, halmslöjd, ljusstöpning, pilflätning, sömnad och mycket mera.

Beriths kunnande och tålamod är mycket stort, vilket kommer alla deltagarna väl till del. Samlingarna avslutas med en vällagad god måltid och är bara i sig ett skäl gott som något för att dyka upp.

Denna kväll var dock lite speciell då deltagarna ville bjuda Berith på mat och fira hennes födelsedag, och visa sin uppskattning för det fina arbete som hon lägger ner för oss i bygden, alltid med en guldkant.

Nästa trivselkväll blir den 21 mars och då står ”Påskpynt” på programmet. Samlingarna är öppna för alla, bara en anmälan behövs och man deltar till självkostnadspris.