Text och bilder av Eva Engström

Adelövs Julmarknad är för många startskottet för att tillåta sig att smyga in lite tomtar, glitter och ljus i tillvaron.

Sedan några år tillbaka har vi gjort det möjligt att sitta ner och värma sig vid en öppen eld, något som uppskattas av många.

011

005

Hos Tomtens blev man bjuden på skumtomtar och pepparkakor. Alla barn fick en pratstund med tomten och kunde berätta vad man önskade sig i julklapp. En del av barnen hade med sig färdigskrivna önskelistor och några skrev sin lista tillsammans med tomten.

041

Årets julmarknad levererade det mesta man kan behöva för att skapa julstämning. Marknadens mest populära inslag åtminstone om barnen får välja är åkturen med häst och vagn och Tomtens hus.

Hästarna Oliver och Orion och kusken och ägaren Bertil Johansson körde åtskilliga rundor över marknadsområdet med flaket fullastat med barn.

008

Britt-Marie Johansson säljer sina fina korgar.

013

Fåren som familjen Hellgren tar med sig till marknaden är populära bland barnen. Det är inte så ofta som man får möjlighet att komma så nära att man kan klappa ett livs levande får.

018

Leif Liljeblad har helt traditionsenligt målat motiv på tegelpannor, konstverk som förknippas med julmarknaden.

022

Många av socknens föreningar passar på att ha egna lotterier vilket också bidrar till välkomna slantar i klubbkassorna. Här säljer Göran Jansson lotter för Adelövs motionsklubb och LRF lokalavdelning i Adelöv har jullotteri med svensk julskinka som förstapris.

Marknaden genomförs av ideella krafter. Totalt är ett 20-tal personer engagerade. Adelövs Framtidsgrupp har utsett en arbetsgrupp som håller i det hela. Intäkter som kommer in via korv-, glögg- och hamburgerförsäljning samt chokladhjulet blir tillgångar som kan användas under året då man vill göra något extra i bygden.

Glada Gunilla Jansson och Lilian Malm förser frusna marknadsbesökare med varm glögg och pepparkaka.

044

053

Det var fler människor och bilar på årets marknad jämfört med tidigare år. Tur att vi frågat om barn och föräldrar från Adelövs friskola kunde tänka sig att ansvara för parkeringen. Utan deras hjälp hade det nog inte flutit så smidigt som det gjorde. Den tjuga det kostade att parkera bilden går oavkortat till skolans verksamhet och bidrar till att lärare och elever kan hitta på något extra roligt tillsammans.

Kategorier: Rapporter