Författare: Marie Dalestrand-Haldemark Humlefall Norrgård, Adelöv

Vem var han? Varför blev AUGUST ALFRED GUSTAFSSON i HUMLEFALL kallad Humlefall´en? Släktforskningen visar en intressant historia om både bebyggelse och personer.

Det är en sommardag i Humlefall. Solen steker hett på åker och äng. Korna rör sig ganska sävligt i värmen och tycks inte ha så bråttom att beta i hagen. Flugorna surrar kring korna. Svansarna svänger fram och tillbaka. Bina är på utflykt och slår sig ner där det passar: på trädgårdsbordet, i saftglaset och söker sig sedan vidare ut i hagen i ett evigt surrande kring kreaturen. Nere på ängen är det liv och rörelse. Slåttern är på gång med drängar och pigor som gör sitt yttersta för att hänga med efter pojkarnas kraftiga lietag.

I lanthandeln i Humlefall pågår kommersen sen tidig morgon. Här är öppet från arla till särla. Mor Matilda står innanför disken och har fullt upp med att väga upp och slå in.

Några torparungar slår upp dörren och ser lite blyga ut. Skärmamössorna är slitna, byxorna hänger knappt uppe och träskorna har sett bättre dagar. De lägger fram en femöring på disken, tittar storögt på tanten bakom disken. Hon förstår vad de vill. Raskt gör hon tre strutar, lägger några polkagrisar i varje och räcker dem till pojkarna. Ögonen lyser, de tar för sig av godsakerna, vänder sig om och går ut i solen.

Vid fönstret en trappa upp i affären syns en ung man sitta böjd över ett skrivbord. Han har en tjock liggare framför sig, kollar kolumnerna sida upp och sida ner. Siffrorna kastar en skugga över räkenskaperna. Krediterna är många. Inkomsterna från torghandeln och från mejeriet i Duvebo visar ändå hyfsat resultat. Sågverksrörelsen ser ut att gå med rejäl vinst sen förra året. Men värmen och torkan har drabbat korna. Inte så mycket mjölk i år. August Gustafsson är 36 år 1909 och har en spännande framtid framför sig.

Kvällens sammanträde i Fattighuset får han inte komma för sent till. Nu måste han fundera ut hur fattigvården i socknen bör organiseras. Diskussioner och beslut kommer att bli viktiga för framtiden i Adelöv. Han tar sin portfölj, lägger ner ett förslag till förändringar, stänger dörren till kontoret i lanthandeln och går ut. Solen skiner ännu, men sommarkvällens beslöjade skyar förlänar bygden stillhet och frid, innan ännu en ny arbetsdag gryr.

Namnet Humblefall går långt tillbaka i tiden. Beteckningen anger namnet på en by eller ett område av olika karaktär. Tidigt hörde området till Alvastra kloster. Kanske odlades humle på en plats eller ‘fall’ till bryggning av öl just på detta område i Adelöv.  Efter senare skifte av jordområden hör idag Humlefall Södergård, Norrgård, Torget, Nybygget och Kullen samt stugan Linneberg till Humlefalls by.

August Alfred Gustafsson, 1873-1954 kom att verka i socknen både i sociala och kommunala verksamheter. Matilda från Glassås träffade han och de gifte sig 1906 i Adelövs kyrka. Augusts far, Gustaf Petter Jonsson, var född i Fålarp, Linderås och hans hustru Chrestina Matilda Johansdotter kom från Bollarp. Hon var mycket initiativrik och duktig!

humlefalla
Varför fick August Gustafsson i Humlefall konungens medalj 1944? Mycket är att berätta om händelser, människor och kärlekshistoria i den bok jag kommer att ge ut i höst.

August och Matilda var min morfar och mormor. Vem var Matilda? Dottern Viola som blev min mor har i sina dagböcker skildrat det dagliga livet i Humlefall. Albert Johansson, en ung nybliven pastor kom till Tranåsortens missionskrets 1931. Kärlek vid första ögonkastet, nästan i alla fall!

Missionshusen i Åsen och Ryd finns med i bygdens historia. 1930-talet blev ett viktigt decennium i Adelöv med omnejd.

Kategorier: Berättelser och kåserier