”Det är så kul att Livet på landet är det första uppdraget i min firma och att jag får ge tillbaka något till en bygd som betytt så mycket för mig.”
ase_landet

(Klicka på tidningsbilden för full storlek — klicka igen för att återgå.)

Livet började med buller och bång och tidningsrubriker — stor dramatik, men det gick ju bra och lilla Åse frodas och växer där i Johansberg i backen mellan skolan och Krydderiet. Det är nära till skolan när det blir så dags.

“Det jag minns är att vi tog en väldig hänsyn till varandra i den lilla skolan i Adelöv. Det fanns en gemenskap och de som var större tog ansvar för de mindre.”

Högstadiet och gymnasiet finns i Tranås dit hon också flyttar. Sista året på gymnasiet går hon i Linköping. Redan under de här åren träffar hon sin livskamrat, Joacim.

”Vi träffades i en bokhandel och det var kärlek vid första ögonkastet!”karlek

usaflaggaNär Åse är klar med studenten tar de språnget till äventyret, närmare bestämt Tennesse för jobb i en möbelfabrik.

“Alla fördomar jag hade om amerikanarna besannades när jag var där, ha-ha. Men det är en stor förmån att ha erfarenheten av att jobba och stå på egna ben i ett annat land.”

Efter några år i USA vill de hem igen och hyr ett hus i Mickelstorp.

Åses inriktning är klar: Hon skulle lära sig mycket. Det blir universitetskurser i juridik, marknadsföring och nationalekonomi bland annat. Hon jobbar sen på OEM Automatic som marknadskoordinator (stöd till marknadschefen).

gbgNu drar storstan Göteborg för Åse och Joacim och det blir arbete på Nobel Biocare, inköp och logistik. Men efter bara något år i Kålle och Adas stad kommer insikten smygande: det är på landet de vill bo.

”Det är först när man bor i en större stad som man ser fördelarna med landsbygden. Vi behövde känna på storstan för att förstå att vi ville bo på landet. Vi åkte ju ändå ut på landet varje ledig stund. En gång lantis alltid lantis, ha-ha. Skämt åsido, att växa upp på landet som barn har gett mig en grundtrygghet som jag burit med mig hela livet och som vi vill ge till våra barn.”

Nu vidtar ett omfattande sökande efter hus inom en ganska vid räjong kring de gamla hemtrakterna. I grevens tid står de så framför Röks Prästgård – den ska vi ha! – julen 2003 står för dörren och i februari kommer Emma till världen. Yrkeskarriären får ett avbrott under ett och halvt år innan den åter tas upp med anställning på EM som ledare för marknadsföringsprojekt.ALV 2008 065

Året är 2007 och det andra barnet, Filippa föds. Åse funderar så smått på det där med att bli sin egen. Tanken mognar och blir till handling. Det har blivit 2010 och hon kapar förtöjningarna, säger upp sig och blir egen företagare.

”Det är så kul att Livet på landet är det första uppdraget i min firma och att jag får ge tillbaka något till en bygd som betytt så mycket för mig.”

Eftersom det är ett halvtidsuppdrag har hon också ett liknande åtagande parallellt. Det går ut på att utveckla Röks besökcentrum.

”Dessa båda projekt kommer att befrukta varandra”, säger Åse.

Åse bloggar nu på om projektet Livet på landet på adelov.se och där kommer hon informera och samtala med bygdens folk om målsättningar, tankar och framsteg i projektet.

Kategorier: Intervjuer